2015. július 16., csütörtök

Ételízesítő nagyi kertjéből


Hozzávalók: kb 2 üvegnyi (7dl-es)
6 petrezselyem gyökere
6 sárgarépa
1 karalábé
1 zeller
1 paradicsom
1 kaliforniai paprika
1 nagy csokor petrezselyemzöld
4 kisebb fej hagyma
0,5 dl olíva olaj
só - mennyisége a leturmixolt hozzávalók súlyának 20%-a

Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, megpucolom és feldarabolom, majd egy fazékba helyezem és egy kevés olíva olajon addig főzzük, míg a zöldség egy picit összeesik, elkezd levet engedni.
Ezután leturmixoljuk vagy húsdarálóval ledaráljuk. Egy kevés időre visszatesszük főni, közben folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a sót.
Ha nem szeretnénk kiszárítani, akkor el is készült a házi ételízesítőnk, és befőttes üvegben elrakjuk.
Ha ki szeretnénk szárítani, akkor 50-70 fokos sütőben vékony rétegre szétterítve, kiszáradásig sütjük.
Sütés közben időnként átmozgatjuk az ételízesítőnket, hogy egyenletes legyen a szárítás, majd szintén egy befőttes üvegben elrakjuk.

Tippek és trükkök:
Az ételízesítő esetén ízléstől függően készíthetjük sósan, avagy teljesen só nélkül. Amennyiben só nélkül készítjük, akkor mindenképp ki kell szárítani, lehet természetes napfényen, sütőben vagy szárító gépben.
Ha azonban sót adunk az ételízesítőnkhöz, akkor a szárítás opcionális lesz, hiszen a só önmagában is tartósít, így nem feltétlen szükséges a kiszárítás, azonban használatkor/étel fűszerezése során majd számolnunk kell azzal, hogy az ételízesítő sósan készült, így a készítendő étel kevesebb sót igényel majd.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése