2015. július 7., kedd

Brokkolis pulyka Hawaii mártással

Hozzávalók: 4 főre
50 dkg pulykamell/comb
3 ek méz
2-3 ek olíva olaj
2 ek citromlé
10 dkg margarin
ananász (1 konzerv vagy egy egész   ananász)
0,5 dl bor
40 dkg brokkoli

bors/borsikafű
kakukkfű
majoránna

Elkészítés:

A mártás:
Az ananász konzervet a levével együtt egy fazékba öntöm/friss ananász esetén a feldarabolt és megmosott ananász kockákat 100%-os ananászlével kiegészítve öntöm a fazékba. Amikor felrottyan az ananász hozzáadjuk a bort és a margarint. Amint a margarin felolvadt leturmixolom az ananászt majd visszateszem főni.
Folyamatos kavargatás mellett kis lángon sűrűsítjük, majd jéghidegre hűtjük amíg a hús elkészül.

A hús:
A pulykamellet megmosom és közepes kockákra/csíkokra vágom.
A mézes-citromleves-olíva olajos és fűszeres keverékbe helyezem a húst és ebben a keverékben pácolom a hűtőbe téve legalább egy fél napig.

Egy fél nap elteltével a húst és a páclé egy részét wokba/fazékba öntöm és puhára főzöm a saját páclevében.


Ha a hús megpuhult hozzáadom a brokkolit és kis lángon fedő alatt párolom, minél tovább pároljuk annál puhább lesz a zöldség.
Tálalási javaslat:
Egy forró nyári napon a hideg mártással és az új burgonyából készített steak burgonyával nagyszerű étkezésként szolgálhat.

Tippek és trükkök:
Sokan közülünk érzékenyek a csípős ízekre, így a gyomorégés könnyen elkerülhető, ha a borsot borsikafűvel helyettesítjük.
A páclében főzés/pirítás egyik nagyszerű előnye lehet az, hogy így egyszerűen csökkenthető az olaj mennyisége-mely számomra mindig is nagy problémát okozott- és kevesebb fűszer használatával mégis intenzívebb ízt adunk így a húsnak.
A brokkoli magas vastartalma kifejezetten jót tesz a fáradékonysággal, vérszegénységgel vagy vashiánnyal küzdők számára, így gyakori fogyasztása erősen ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése